Laat regeren maar aan ons over want wij hebben hier meer ervaring mee…. #CodeRood

22 May

Afgelopen zondag vond in De Nieuwe Nor het debat Links is dood. Code rood ! plaats. Op de flyer is te lezen dat het een debat gaat worden ‘over de staat van de linkse politiek in Nederland’. Genodigden die aan tafel plaats zullen nemen zijn Jan Marijnissen (SP), Frans Timmermans (PvdA), Paul Kalma (PvdA-ideoloog en schrijver) en Marijn Oudenampsen (socioloog , columnist JOOP en Volkskrant).  Het debat zal worden geleid door Jan Kuitenbrouwer van het NRC.

Opmerkelijk is dat er alleen mannen aan tafel zitten. Dit valt blijkbaar ook Calien Eurlings op, de zangeres die met haar gitaar het debat mag inleiden met een lied. Zij begint waarschijnlijk daardoor haar optreden met de woorden: “De normale man voor de normale man”.  Een vrouw naast mij vraagt zich af: “En de vrouwen dan ?” waarna de zangeres het lied “Blowin’ in the Wind” van Bob Dylan inzet: “How many roads must a man walk down before you call him a man”.

Marijnissen steekt van wal met de opmerking dat Roemer hem dit weekeinde belde met de mededeling dat de SP de grootste in de peilingen staat  en dat hij niet begrijpt waarom dit geen nieuws is. Marijnissen stelt hem gerust en zegt hem zich geen zorgen te maken “het komt wel goed”.

Ik verkeerde in de veronderstelling  dat het debat zou gaan over de vraag  waarom het zo moeilijk voor Links is om samen te werken. Maar na een uur is er voornamelijk een scala aan analyses langsgekomen die mooi klinken maar weinig zeggen over de mogelijkheid  of onmogelijkheid van  samenwerking tussen linkse partijen, in dit geval de SP en PvdA. Gespreksleider Kuitenbrouwer merkt op dat het wel vaker is voorgekomen dat beide partijen “gebroederlijk” naast elkaar zitten en ieder voor zich hun inzichten met het publiek deelt, waarbij het opvalt dat er,  ondanks de verschillen er toch nog veel raakvlakken zijn. Van een symbiose is er echter geen sprake.

Na het tweede uur stuurt Kuitenbrouwer het debat richting samenwerking en op welke wijze deze tot stand zou kunnen komen. Opvallend is dat Timmermans vervolgens wijst op de vruchtbare samenwerking tussen de SP en PvdA in de gemeente Heerlen, en hoe de PvdA “Cultuur” op de agenda van de SP heeft weten te zetten. Marijnissen gaat hier niet op in.

En dan komt het moment dat de aandacht word gevestigd op Groen Links.  Kuitenbrouwer zet de toon door Groen Links weg te zetten als een partij die niet langer links te noemen is.  Marijnissen haakt hierop in en geeft aan dat hij nu voor het eerst eens echt zal zeggen hoe hij over Groen Links denkt: “Groen Links is een elite partij uit de Grachtengordel”. Timmermans is niet te houden en raast tierend over Marijnissen heen, hoe durft hij het in zijn hoofd te halen om Groen Links op deze wijze weg te zetten. Marijnissen merkt vervolgens droogjes op dat er al jarenlang op deze wijze met de SP wordt omgegaan en zijn partij wordt weggezet als een partij waarmee niet valt te regeren, en dat dit blijkbaar de normaalste zaak van de wereld is geworden waardoor het niet eens meer opvalt.

Ik van mijn kant kan mij nog herinneren dat er in het verleden eens een prominente CDA’er fijntjes opmerkte, ondanks een flinke verkiezingsnederlaag van het CDA: “Laat regeren maar aan ons over want wij hebben hier meer ervaring mee….”

Zojuist las ik in De Limburger het artikel met de kop ‘Genoeg van Groen Links’ geschreven door Paul van Gageldonk. Het valt mij op hoe de journalist bepaalde uitspraken uit hun verband rukt waardoor er een indruk ontstaat die niet juist is. Marijnissen kreeg niet een e-mail waarin Roemer jubelde over het feit dat de SP weer de grootste partij is in de peilingen. Marijnissen had het  juist over de zorgen die Roemer heeft over het feit dat,  ondanks het feit dat de SP op dit moment in de peilingen de grootste partij van Nederland is, de media hier geen melding van maakt. Leest u het eerste gedeelte van dit stuk er nog maar eens op na.

Het moment waarop van Gageldonk afsluit met de zinsnede “Jan Marijnissen’s  wil is wet” denk ik dat hij zich grondig vergist. De SP is geen PVV, maar een democratische partij met als lijsttrekker Emile Roemer, een man die op eigen kracht en eigen wijze de partij vorm aan het geven is. Hij onderschat daarmee Emile Roemer en behandelt hem als een (onmondig) kind  zoals dat  tegenwoordig wel vaker het geval als iemand niet binnen het plaatje valt. Alweer een onfatsoenlijke trend in wording.

Tenslotte vraag ik mij al jaren af hoe het komt dat sinds de opkomst van de PVV zo hysterisch wordt gedaan over het feit dat de kiezer serieus genomen moet worden, en dat dit één van de redenen is waarom men zich er niet voor schroomt om met een ondemocratische ‘partij’ als de PVV in zee te gaan. Waarom telde de kiezer niet mee toen de SP op 22 november 2006 een enorme overwinning behaalde door 25 zetels in de wacht te slepen en hiermee de derde partij in de Kamer te worden, vlak achter PvdA en het CDA, en vlak voor de VVD die toen 22 zetels behaalde?  Niemand die er toen over repte om de kiezer serieus te nemen, en Jan Marijnissen…had Marijnissen toen maar het lef gehad om arrogant met zijn vuist op tafel te slaan.

© Corina Karstenberg (2012)

Advertisements

2 Responses to “Laat regeren maar aan ons over want wij hebben hier meer ervaring mee…. #CodeRood”

  1. theoploeg May 23, 2012 at 5:47 am #

    Dapper verslag. Jij constateert dus dat juist Timmermans hoog van de toren blies. In ieder geval deel ik je mening dat het tussen Timmermans en Marijnissen ging, de rest diende als figuranten.

  2. Contrastique May 23, 2012 at 7:32 am #

    Erg jammer dat ik het debat gemist heb. Het klinkt als een interessant schouwspel alhoewel met een uiterst trieste toon. Ik heb nu beide columns gelezen, die van jou Corina en die van Theo Ploeg, en dank jullie voor de moeite dit uit te schrijven!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: